Пуповинна кров у лікуванні раку крові

magter13

Кров в організмі людини виконує ряд життєво важливих функцій. Не дарма, життя людини можливе тільки допоки працює серце і перекачує по судинах кров. Адже червоні клітини крові (еритроцити) по всьому тілу людини розносять кисень, білі клітини крові (лейкоцити) забезпечують імунний захист організму, а кров’яні пластинки (тромбоцити) – згортання крові в умовах пошкодження судин.

Усі клітини крові утворюються в кістковому мозку. Це найважливіший кровотворний орган, який локалізується всередині тазових кісток, а також в епіфізах довгих трубчастих кісток і, меншою мірою, всередині тіл хребців.

Захворюваннями системи крові займається наука – гематологія. Патологія крові, в основному, включає стани, при яких спостерігається недостатність кровотворення (анемії) або ж патологічне кровотворення, що має місце при злоякісних захворюваннях крові (лейкози). В останньому випадку замість нормальних функціонально повноцінних клітин крові кістковий мозок продукує злокачественно змінені клітини, які з часом витісняють нормальне кровотворення. Важливо, що вогнища патологічного кровотворення можуть виникати і в інших органах, порушуючи їх функцію.

У даний час злоякісні захворювання крові широко розповсюджені в усьому світі, і в Україні, і лідирують у структурі онкологічних захворювань у дітей. Єдиним методом лікування деяких форм лейкозів та лімфом є знищення патологічного кровотворення за допомогою високодозової хіміотерапії та подальша трансплантація пацієнтові здорового кісткового мозку.

thomas_postcard

Першу трансплантацію гемопоетичних (кровотворних) стовбурових клітин кісткового мозку провів в 1959 р. Доннал Томас, у майбутньому Нобелівський лауреат. А в 1973 р. в Лондоні був створений перший у світі реєстр донорів кісткового мозку – добровольців, готових донувати частину свого кісткового мозку імунологічно сумісному пацієнтові. В даний час у світовому реєстрі налічується близько 22 мільйонів потенційних донорів гемопоетичних стовбурових клітин. Однак, труднощі підбору імунологічно сумісного трансплантата (іноді ймовірність знайти сумісний кістковий мозок становить 1 : 1 000 000) змусили вчених шукати альтернативні джерела гемопоетичних стовбурових клітин. Адже значний поліморфізм імунного паспорта людини, або кажучи науковою мовою – системи HLA (human leukocyte antigen) , навіть у сучасних умовах унеможливлює підбір сумісного неспорідненого донора для кожного пацієнта. Особливо складно знайти імунологічно сумісний кістковий мозок дітям від змішаних шлюбів і представникам етнічних меншин.

gluckman

У 1974 р. було доведено, що пуповинна кров в достатній кількості містить такі ж гемопоетичні стовбурові клітини, як і кістковий мозок. Першу трансплантацію пуповинної крові замість кісткового мозку здійснила в 1988 р. професор Еліан Глюкман у Парижі дитині з анемією Фанконі. Пацієнт уже понад 25 років абсолютно здоровий і веде повноцінне життя.

У 2006 р. Європейська асоціація з трансплантації кісткового мозку оголосила пуповинну кров рівнозначною кістковому мозку, підтвердивши це ще раз в 2010 р. А сучасні кріотехнології дозволяють зберігати пуповинну кров у рідкому азоті (-196 С) нескінченно довго.

Тому, багато свідомих батьків в усьому світі, і в Україні, зберігають пуповинну кров при народженні своїх дітей як біологічну страховку на випадок захворювання, яке лікується трансплантацією кісткового мозку. У той же час у розвинених країнах світу успішно функціонують і публічні банки пуповинної крові з державного фінансування.

EBMT_logo

Станом на 2013 р. число виконаних у світі трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин пуповинної крові перевищує 30 000. Кількість трансплантацій пуповинної крові, виконаних у дітей, становить приблизно 1250 трансплантацій на рік. У той же час, за даними Всесвітньої організації донорів кісткового мозку (World Marrow Donor Association – WMDA), кількість трансплантацій пуповинної крові у дорослих пацієнтів у світі зросла до 2750 трансплантацій на рік. Також підраховано, що за період з 2006 по 2010 рік 45 % неспоріднених трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин представникам етнічних меншин виконані із застосуванням пуповинної крові. На сьогоднішній день у публічних банках пуповинної крові зберігається близько 600 тисяч зразків, і як мінімум стільки ж зразків батьки зберегли в аутологічних банках сімейного типу.

WMDA

За даними сучасних досліджень, пуповинна кров – більш бажане джерело стовбурових клітин при ряді вроджених захворювань метаболізму. Також доведено, що навіть при неповній імунологічній сумісності ризик посттрансплантаційних ускладнень нижчий у випадку застосування пуповинної крові, ніж кісткового мозку дорослого донора. Це пояснюється тим, що молоді клітини, які містяться в пуповинній крові, менш імуногенні.

Вченими в останні роки досягнуто значних успіхів в експансії (збільшенні кількості) стовбурових клітин пуповинної крові, а також виробництві імунобіологічних препаратів для підтримки імунної системи пацієнтів в посттрансплантаційному періоді і лікування реакцій відторгнення. Водночас активно розвивається пренатальна трансплантація стовбурових клітин (до народження дитини) в лікуванні генетично обумовлених захворювань кровотворення і метаболізму.Вже можна говорити про успіхи в лікуванні важких форм імунодефіцитів за допомогою пренатальної трансплантації стовбурових клітин.

І це далеко не всі можливості пуповинної крові – безцінного еліксиру, дарованого дитині самою природою.

інші статті

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.